Se zice că un argument în favoarea unui moment de început pentru materie și pentru timp și pentru toate (un eventual „Big Bang”), ar fi următorul: dacă timpul n-ar avea un început, ar fi greu de explicat de ce unele evenimente posibile nu s-au întâmplat încă. Deși au avut la dispoziție tot timpul din lume.
Formularea „unele evenimente” încearcă să evite inadvertența „toate evenimentele”. De ce? Pentru că formularea „toate evenimentele” ar însemna să admitem că avem de a face cu un număr finit de evenimente petrecute într-un interval de timp infinit. (Facem abstracție de dificultatea — majoră — de a imagina un algoritm de „generare” și de „contabilizare” a evenimentelor, care să permită desfășurarea reală a unui experiment mintal.)
Viciul logic însă nu poate fi astfel înlăturat. Să presupunem că formularea „unele evenimente posibile” lasă un număr de evenimente posibile care nu s-au întâmplat în timpul infinit scurs până la momentul actual. Fiind vorba de un timp infinit, rezultă că acele evenimente care nu s-au întâmplat sunt în realitate imposibile. Ceea ce contrazice însăși definiția propusă.
Pe de altă parte, cum mimic nu e veșnic (exceptând — nu-i așa? — Timpul!), toate acele evenimente posibile care ar fi avut tot timpul din lume să apară, ar fi avut tot timpul din lume să și dispară. Așadar, dacă timpul scurs până în momentul actual ar fi fost infinit, azi n-ar mai fi trebuit să existe nimic, inclusiv conștiința noastră care să constate că există sau nu există ceva.
Dar chiar și presupunând, prin absurd, că succesiunea evenimentelor (posibile) nu ar include și dispariția lor, tot ne-am trezi în situația imposibilă că „ultimul” eveniment posibil s-a petrecut până la momentul actual, iar ceea ce urmează — și „trăim” noi în prezent — ar fi un timp fără evenimente. Ceea ce e la fel de absurd.
Nu-i deci de mirare că unii au găsit de cuviință să se descotorosească de timp, postulând că timpul nu-i decât o iluzie și că ecuațiile fundamentale ale fizicii pot fi rescrise fără timp. (Cum? Mă depășește.)
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
De ce n-a primit Kundera Premiul Nobel
O informație dintr-un articol semnat de Cătălin Tolontan, dedicat comemorării a 25 de ani de la moartea ziaristului Ioan Chirilă, ne trimit...
-
Care este deci revoluția neterminată a lui Einstein? E vorba de unificarea fizicii cuantice cu spațiul-timp și — doi — de înțelegerea fizici...
-
Întâmplător, mi-au căzut ochii pe David Lodge, cu al său Bărbat făcut din bucăți (pe care m-am apucat să-l citesc). Aflu din biografia sa c...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu