sâmbătă, 23 decembrie 2023

2030: despre realitatea... reală

(15 iulie 2022)

„2030”, de Mauro F. Guillén, ed. Litera, 2021

În ficțiune viitorul e văzut aproape fără excepție sumbru. În eseistică, în „filozofia prezentului”, autorii se străduiesc să facă proiecții cât mai verosimile în viitor, nu neapărat sumbre, dar de obicei se limitează la extrapolări seci și inerent plicticoase (și nu de puține ori debitează banalități).

„2030” e nițel altfel. Pentru unul ca mine, înclinat să privească „tehnicalitățile” cotidiene ca pe un auxiliar (necesar dar plictisitor) al marilor aspirații ale spiritului — contemplația, meditația și mai ales creația —, Guillén vine cu o ofertă simpatică: hai să ne convingem împreună că și „aplicațiile” pe care le folosești vrând-nevrând la tot pasul, și firmele care stau în spatele lor, și poveștile lor de succes sunt, până la urmă, tot creație — merită în sine atenție și poate, într-un final, chiar considerație.

Rețin ideea așa-zisei „economii colaborative”, ca fiind o trăsătură dominantă a viitorului apropiat, bazată pe „împărțire” — sharing, care se manifestă și în prezent, deja de o bucată de timp (vezi Uber sau Airbnd). Autorul o vede ca pe o premisă a dispariției proprietății: „Proprietatea s-a terminat; a început împărțirea.” (p. 215) Să nu exagerăm. Totuși.

Avem și un mic studiu sociologic despre ce îi motivează pe oameni să participe la economia colaborativă; printre motive nu figurează și câștigul în experiență de viață, dar eu cred că este și asta. Altfel, ce l-ar face pe medic sau pe avocat (cum se afirmă în carte) să-și ofere locuința pentru închiriere prin aplicația Airbnb, știut fiind că după plecarea „chiriașilor” au de făcut o muncă mult sub calificarea lor: curățenie? La fel cum și Uber înseamnă pentru șofer un număr de ore petrecute în trafic, sau în așteptare, aparent fără niciun câștig spiritual — cel care, pentru unul ca mine, ar trebui să conteze cu adevărat. Sunt sigur că n-am să-mi pun niciodată locuința la dispoziția amatorilor, prin Airbnb sau prin cine știe ce altă aplicație, și că nici n-am să apelez la locuințele altora în călătoriile pe care știu sigur că n-am să le mai fac vreodată. Totuși, este meritul lui Guillén că reușește să-mi stârnească curiozitatea. Pentru Airbnb sau pentru „PayPal”! Asta înseamnă, probabil, să fii în pas cu lumea. Un om practic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

De ce n-a primit Kundera Premiul Nobel

O informație dintr-un articol semnat de Cătălin Tolontan, dedicat comemorării a 25 de ani de la moartea ziaristului Ioan Chirilă, ne trimit...