duminică, 24 decembrie 2023

„Revizorul” lui Gogol, cel interzis în ’72

(12 mai 2023)

Despre montarea de către Lucian Pintilie a „Revizorului” lui Gogol pe scena Teatrului Bulandra din București, în 1972, au apărut în ultimii ani fel de fel de comentarii. N-am apucat să-l văd: n-au fost decât trei spectacole. (Păcat că nu s-a găsit cineva să-l filmeze.) M-a amuzat doar să găsesc, lipit într-o agendă de-a mea, din 1972, anunțul cu interzicerea, dat de Consiliul Culturii și Educației Socialiste. Din păcate n-am păstrat decât tăietura de ziar, fără dată și fără numele ziarului. Dar ce putea fi, decât „Scânteia” sau „Informația Bucureștiului”? Iar data, probabil 30 septembrie ’72.

Probabil că e una dintre ultimele „transparențe” ale regimului. Mai târziu producțiile artistice neconforme aveau să dispară pur și simplu din peisaj, iar răbufnirile mânioase împotriva acestora — oricum nu în public — aveau să fie aproape exclusiv privilegiul lui Ceaușescu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lee Smolin: <em>Revoluția neterminată a lui Einstein</em>

Care este deci revoluția neterminată a lui Einstein? E vorba de unificarea fizicii cuantice cu spațiul-timp și — doi — de înțelegerea fizici...